esmaspäev, 16. märts 2020

Kolmapäev, 11.märts

Needus nimega koroona on järjest enam varjutamas meie õpirännet. Hommikud algavad pineva uurimisega: kus? kui palju? millised piirangud? Järjest tõsisemad on küsimused "kas välispraktika jätkub?", "kas me pääseme tagasi?", "mis saab koolist ja õppetööst?", "kes ja kui pikalt peab karantiinis viibima?" Ja nii edasi.

Loomulikult on ka õpilased ärevad. Nooremad on seda meelt, et nad peaksid pühapäeval meiega lahkuma. Vanemad sooviksid paigale jääda. Kuldsuhtleja Andre on juba saavutanud kokkuleppe, et asub elektrikuna praktikat sooritama mõnesaja kilomeetri kaugusel pealinnast. Ta hoiab sellest lubadusest küünte, hammaste ja varvastega kinni ja ei kavatse millimeetriki taganeda.




Kohtume koolis kell 10. Maiu ja Erna suunduvad tutvuma taas tekstiiliosakonna tööga, mina pean üles leidma ruumin nr 12. Seal on kuningaks Óli Kari, ajalooõpetaja.

Òli Kari Òlason, pildi allikas: https://www.fb.is/starfsfolk/
Óli Kari Ólason on suur nagu mägi ja rahulik nagu suvõhtune briis. Ta avab klassiruumi ja 5 õpilast sisenevad. Õpetaja ütleb midagi islandi keeles ja siis teatab, et läheb arvutit otsima. Nimelt ei ole neil lauaarvuteid, igal õpetajal on oma tööläppar (lisaks veel muidugi isiklik). Seisan kest ruumi ja õpilased vaatavad mind. Rahulikult ja enesekindlalt. Haaran härjal sarvis ja tutvustan ennast ning seda, miks ma seal keset klassiruumi seisan. Võetakse teadmiseks. Jõuan pärida, kui pikk on tund. "60 minutit", teatab kõige aktiivsem suhtleja, "varem oli 90, aga see muudeti ära. Õnneks, sest 90 minutit on ikka liiga pikk aeg". Ega ma vastu ei vaidle.

Òli Kari tuleb tagasi. Nüüd meenutab ta vulkaani, mis VEEL ei plahvata, aga sees midagi juba pulbitseb. Nimelt on kadunud tema tööarvuti ja, etteruttavalt, suur osa tunnist kulubki arvuti otsimisele ja hilisemale häälestamisele. Nende tegevuste käigus vahetame mõtteid ja kogemusi. Kokkuvõte Òli Kari räägitust on selline:
  • Kokku on õpilasel stuudiumi jooksul kuni 500 tundi ajalugu
  • Selle hulgas on nii kohustuslikud tunnid kui valikaine tunnid ( mina sattusin "Lähis-ida ajaloo" valikaine tundi. Sellepärast ongi õpilasi napilt.)
  • Palju pühendatakse aega Islandi ajaloole, loomulikult on programmides ka maailma, Euroopa ja Põhjamaade ajalugu
  • Tundides hindeid ei panda, iga tsükkel lõppeb suurema kirjaliku arvstustööga
  • Võiks teha ka suulise eksami, aga
    • see oleks ressursimahukam, sest vajaks ühte eksamikomisjoni liiget lisaks
    • õpilastele ei meeldi suuline vastamine (äratundmine!)
  • Valikaine lõputööks on kas uurimustöö või põhjaliks essee. See annab õpilastele aimu mil moel käib õppetöö ülikoolis. 
  • Keskmiselt on õpetaja netopalk Islandil 3000 eurot. Tundub suur number, kuid arvestades Islandi elukallidust, tuleb lisateenistust otsida. Óli Kari ise töötab suviti giidina.
  • Óli meelest on häbiväärne, kui vähe õpetajatele Ida-Euroopas (konkreetselt nimetab ta Poolat ja Lätit, sealt on tal olnud õpilasi) makstakse.
Tund saab läbi. Lasen ennast juhatada tekstiiliosakonda, kus Maiu ja Erna lustivad kangastelgedega. Räägime kohalike õpetajatega traditsioonilisest Islandi mustrist ... kaheksakannast. Näitame netist Muhu kaheksakanna pilte ja jõuame järeldusele, et küllap see ürgse Põhja päritolu märk on. Islandile on iseloomulik, KUIDAS seda mustrit kooti. Vahepeal jäetakse meid õpilstega omapead. Saame neidudega jutule ja kuuleme, et kool meeldib neile väga, õppetöö on huvitav ja mitte liiga pingeline, kuigi mõned õpetajad (näiteks isaladi keele ja matemaatika omad) jätavad liiga palju kodutöid; praktilised tunnid koosnevad kahest suurest tsüklist: rõivaõmblus ja traditsioonilised tehnikad (kudumine, kangasteljed, tikkimine).

Saab seegi tund läbi ja suundume tuttavaks saanud saali lõunale. Täna ühineb Augusta meiega, et pärida muljeid ja arutata, mis edasi saab. Ta on juba üsna kindel, et praktika katkeb ja õpilased peavad pühapäeval koos meiega tagasi sõitma. Ja et homme on viimane kord, kui me kohtume, sest reedel teda ei ole. Ja et kindlasti tuleks teha pilt, millel on tema ja õpilased. Teeme selle, paraku Augusta aparaadiga. Seetõttu näete teie pilti, millelt puudub fotograaf Andri.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar