esmaspäev, 16. märts 2020

Teisipäev, 10.märts

Teisipäev, 10.märts


Ärkan 5.50 nagu tavaliselt. Islandil tähenedab see aega 3.50. Pagan! Õnneks ei ole uni kaugele peletatud.

Paar tundi hiljem pakutakse hommikusööki. Tavaline kontinentaalne eine briti sugemetega (oad punases kastmes!). Kõhu saab uhkelt täis. Apelsinimoos on eriti hõrk.

Seejärel pisut organiseerimistööd. Nimelt ei ole õpilased päris kindlad, kuidas nad koolimajja jõuavad. Helistan Augustale, kes lubab neile vastu minna, kui nad valmis on. Pärast selgub, et Augusta on nii hõivatud, et õpilased ja hiljem ka meie peame kasutama taksoteenuseid, et õigeks ajaks kohale jõuda.

Aga veel me seda ei tea. Veel istume hilises hommikusöögilauas ja arutame, mil moel saame reedel ja laupäeval parimal võimalikul viisil osa Islandi võludest. Oleme Eestis otsustanud, et külastame Kuldse Ringi vaatamisväärsusi, Salajast Laguuni ja musta liivaga randa. Paljukiidetud Sinine Laguun jääb järgmiseks korraks. Hotellist saame asjalikke soovitusi reisikorraldajate kohta. Neid on Islandil palju, reisid on sarnased, hinnad erinevad (kuigi kõik rõhutavad, et just neil on parim hind saarel). Hea nõu kulub alati ära.

Meili pidi järgi tuldama 9.30. Veerand tundi hiljem, 9.45, helistab Augusta ja ütleb, et ta ei jõua. Võetagu takso! Ja kohe varsti saame oma ainukese negatiivse Islandi kogemuse (viirus ei tule arvesse, tema on kogu aeg olemas, üleval ja all, ees ja taga, sees ja väljas).

Asi on rahas. Peaaegu nagu alati. Taksomeeter näitab 3020, Maiu annab 4000. Ta ei saa MIDAGI tagasi. Aga tšeki peal ilutseb 3020. Jääme kohmetult seisma, takso sööstab kiirest minema ja koolimaja uksest väljub Augusta.

Augusta kannab musti kindaid (viirus!), teatab, et koolis ei tervitata kättpidi ja suunab meidki viivitamatult käsi desinfitseerima. Desopurke on koolis ohtralt.

Esimene ruum, mida meile näidatakse, on õpetajate puhkektuba. Selle ruumi uhkuseks on 3 imelist massažitooli, mille tervistavaid omadusi palutakse meil lahkesti proovida. Peab ütlema, et väga lihtne on ennast sinna istuma unustada.

Lahkneme. Maiu ja Erna lähevad visiteerima koolimaja, mind viiakse puiduosakonda. Kuigi napilt 300 meetrit, sõidame autoga. Järgnevalt mõned väljavõtted vestlustest erinevate puutööõpetajatega:

  • Osakonnas õpib kokku ca 120 õpilast. Hõlmab nii põhikoolijärgseid kui täiskasvanud õppijaid.
  • Naisi/tüdrukuid on 2,5%
  • Kasutatav puitmaterjal tuleb peamiselt Venemaalt ja Lätist. Island püüab ka ise puid kasvatada, aga see on saare loodust ja kliimat arvestades väga-väga-väga aeglane protsess
  • Õpingud kestavad 6-8 semestrit. Uus grupp alustab iga semestri alguses.
  • Grupp peab õpingute lõpuks valmis saama maja. Mitte elumaja, vaid selline suvemaja tüüpi puidust karkassiga, soojendusega, laudisega, ukse ja paari aknaga ehitise.
  • See ehitis on ka ainus, mida müüakse. Ülejäänud tööd tehakse praktika eesmärgil ja realiseerimisele ei kuulu.
  • Tööriided on õpilastele tasuta. Vorm on ühtne. Kuna kool on suurklient, on õpilaste tasuta riided tarnijatepoolne hea tahte märk.

Töökojas on 5 erinevat ruumi, mis sisustatud kvaliteetsete masinatega. Meie õpilased, kes on vahepeal lõpetanud tutvumise koolimajaga, teevad põhjaliku ringkäigu ja jäävad nähtuga väga rahule. Masinad on väikesed, kuid efektiivsed. Rauno aga kiitis höövelpingi islandipärast konstruktsiooni.



Lõuna õpetajate sööklas. Kellele šnitsel, kellele tursk. Saal on õpetajaid täis. Neile maksab lõunasöök umbes 5 eurot, see on pool portsjoni maksumuset. Teise poole tasub kool. Õpetaja palk, nagu ma homme teada saan, on umbes 3000 eurot neto.

Augustal on kiire. Pidevalt. Õhtune ekskursioon tehasesse lükkub homsesse (ja jääb lõpuks ära). Meile pistetakse pihku mõned bussipiletid ja soovituse väljuda peatuses, mis kõlab umbes nagu „glamuur”. Me ei leia peatuste tabelit uurides sellenimelist peatust, aga all-linna siiski jõuame. Õhtul kaarti uurides saan aru, et Augusta mõtles keskset bussijaama nimega „Hlammar”. Eks homme oleme targemad ...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar